La veu de la viola

No ploris l’absència de les teves
paraules; quan ningú no esperi cap
resposta de tu, gaudiràs del goig
d’escoltar.
segona edició

La veu de la viola és una història teixida a partir de fets reals esdevinguts entre els anys vint i trenta del segle xx. El protagonista, l’Aniol, és el fill d’una de les minyones de la masia de Montsalvatge, la casa pairal més gran i rica de Vallderroda. En perdre la mare el mateix dia del seu naixement, creix protegit per la padrina de la casa fins que, amb només sis anys, el deixen en una de les masoveries perquè faci de vaquer. Allà, després de passar-se dos dies perdut a la muntanya, la por quasi li roba la parla. Allunyat de la casa pairal i aïllat en el seu món solitari, descobreix el poder de la música, per a la qual demostra una habilitat innata. Aquesta és una novel·la en què l’autor se centra en la importància de les paraules no dites i de les que són sobreres per parlar de l’amor.

La tartamudesa de l’Aniol, protagonista d’aquest llibre, un nen orfe i ple de tendresa, et farà endinsar en una història apassionant. Una novel·la on les paraules no dites, la solitud, la muntanya, l’orgull dels amos i la passió per la música et captivarà fins a l’últim paràgraf. 

Tastet primer capítol

***

20180321_170109Amb la Isabel Monsó i l’Enric Viladot, de Viena Edicions, hem celebrat la sortida de la segona edició del llibre “La veu de la viola”. Moltes gràcies a totes les lectores i lectors per fer-ho  possible, i també a la junta “Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona” per escollir-lo com a llibre català per als seus alumnes.

***

Melodia composta per la violista Núria Pujolràs amb el mateix nom de la novel·la “La veu de la viola”.

***

Resum premsa:

La veu de la viola va sonant:

“El llibre és un avís a la societat per conscienciar-la de la importància d’escoltar”. El 9 Nou (19-12-2016).

“Un cop més, una recomanació sense reserves, un gran descobriment”, Diari Ara (21-01-2017).

“Salvador Vergés ens atrapa des del principi dins d’una melodia literària que va in crescendo fins a un final amb ritme d’allegro”. Més Osona. Cat (24-01-2017).

“Vergés va decidir tractar el tema del tartamudeig arran de conèixer una persona que, com l’Aniol, va optar per no parlar però que va fer que l’escriptor s’adonés que, malgrat no comunicar-se verbalment, era capaç d’escoltar millor que ningú”. La Vanguardia (20-02-2017).

Entre altres aparicions a premsa i TV, també Catalunya Música, en el programa “Tots els matins del món” i durant dues setmanes, ha llegit amb la veu d’Adolf Beltran fragments de la novel·la acompanyats amb música de “La veu de la viola”.

Carta de Rosa Fluvià a La Comarca.jpg

 

Algunes entrevistes:

Fem1Fem ràdio amb Cristina Vila.

 

Mataró RàdioMataró Ràdio amb l’escriptora Emília Illamola i Joan Poch, programa “El Somni del Minotaure” (14-6-2017).

***

qwe
Fem ràdio amb Eduard Cid

***

Entrevista a Ràdio l’Escala.

***

Ràdio Terrassa, secció Ànima lliure – Ànima llibre (16-03-2017)

***

12345TV Girona Minut a partir del minut 18

***

Entrevista Olot TV

https://www.youtube.com/watch?v=opkQ0NiQ4Xs

***

[15:56, 20/2/2020] Xavier Valeri Diari de Girona:

La veu de la viola de Salvador Vergés 2016.  Viena Edicions. La història relata la primera part de la vida d’un orfe acollit en una casa pairal del Baix Ripollès. L’orfe passa per grans dificultats al bosc, al seminari i a la guerra. L’amor a la música a través d’una viola i el d’una noia li ajuden a passar els sofriments que poc a poc el fan arribar a l’edat adulta. L’obra és rica amb elements culturals de les muntanyes del Ripollès i del Vallespir. També ressalta pel bon ’ús dels recursos semàntics i la  bellesa de les descripcions que fa servir l’autor.  Està basada en fets reals que Salvador Vergés va escoltar a la seva infància. La veu de la viola s’ha de llegir per adonar-se que és una de les millors narracions del gènere de muntanya i frontera.

***